TANÚSÍTVÁNY
Szeged

A tanúsítási jogszabály

Garantált hitelesség HET azonosító számmal

A tanúsítványok akkor hitelesek, ha az OÉNY rendszerébe feltöltésre kerültek. Erről az egyedi azonosító sorszám segítségével lehet megbizonyosodni, ez alapján ugyanis bárki által visszakereshető a minősítés. Ezt a számot kell feltüntetni az adásvételi szerződésben, az alábbiak szerint…

Adásvételi szerződésben

Az önálló rendeltetési egység eladása tárgyában készült szerződés tartalmazza:

A szerepe a földhivatali bejegyzésnél

A földhivatal munkáját az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény szabályozza. E szerint a tulajdonjog átírásához nem kell tanúsítványt benyújtani, így a hivatal nem kérheti be azt. A közeljövőben ez feltehetően változni fog. A szerződés tartalmát viszont ellenőrzik, a"HET" azonosító kódnak valósnak kell lennie.

Ki végezhet energetikai tanúsítást?

Az energetikai tanúsítás engedélyhez kötött, megszerzése a Magyar Mérnöki vagy Építész kamaránál tett jogosultsági vizsga megszerzésével lehetséges. Ennek feltétele legalább egy év szakmai tapasztalat, valamint szakirányú mérnök végzettség.

Nem kötelező tanúsítást végeztetni az alábbi esetekben:

Sürgős esetekben

Általánosan 2-3 munkanapos átfutási idővel dolgozunk. Ha ettől rövidebb határidővel van szüksége a tanúsítás elvégzésére, érdeklődjön aktuális szabad kapacitásunkról! Az elkészült tanúsítványt e-mailben azonnal megküldjük Önnek, így egyből használatba veheti, továbbíthatja az ügyvédnek/vevőnek. Az elkészült szakvélemény személyesen bármikor átvehető Szegeden.

Mikor kötelező az energiatanúsítvány

Az energiatanúsítvány új és már használatban lévő épületekre is kötelező bizonyos esetekben.

  • használatbavételi engedély igényléséhez
  • használt ingatlan eladásához
  • ingatlan bérbeadásához
Minden jog fenntartva © 2019 www.szeged-tanusitvany.hu