TANÚSÍTVÁNY
Szeged

A tanúsítványról

AA++ Minimális energiaigényű
AA+ Kiemelkedő energiahatékonyságú
AA Követelménynél jobb
BB Követelménynek megfelelő
CC Korszerű
DD Korszerűt megközelítő
EE Átlagosnál jobb
FF Átlagos
GG Átlagost megközelítő
HH Gyenge
II Rossz
JJ Kiemelkedően rossz

A tanúsítás célja

Az épületek energiafogyasztásának csökkentése, és a fűtési energiafogyasztás arányának csökkentése fontos közösségi célok az EU-ban. Ezt a célt szolgálja az energiatanúsítvány kötelezővé tétele, és hogy használatbavételi engedélyt csak legalább BB minősítésű házra lehet kiadni.

A tanúsítvány tartalma

A tanúsítvány három fejezetből áll
  1. Összefoglalás: adatok, besorolási skála, azonosító szám
  2. Számítások: a figyelembe vett épületszerkezetek és gépészeti rendszerek
  3. Korszerűsítési javaslat: a megvalósítható beruházási lehetőségek
A tanúsítvány

Mit tartalmaznak a tanúsítási díjak

Lakóingatlanok tanúsítását fix díjszabás alapján végezzük, melyet megtekinthet a díjtáblázatban. Az árak minden tételt tartalmaznak, kiszállás, felmérés, számítások, dokumentálás, postázás.

Szükséges dokumentumok

A díjak minden felmérést tartalmaznak, így Önnek semmilyen dokumentumot nem kell beszereznie. Ha azonban rendelkezik az eredeti építési tervekkel, szeretnénk őket megtekinteni, ugyanis jelentősen segíthetik a pontosabb értékelést. Az ingatlan címére és helyrajzi számára mindenképp szükség van.

Meddig érvényes a tanúsítvány?

10 évig érvényes, ha felújítást, módosítást nem végeznek az épületen. Csak olyan paraméterek módosítása teszi érvénytelenné a minősítést, amelyek befolyásolják az energiafelhasználási jellemzőket (pl. hőszigetelés, kazáncsere, ablakcsere). Ha az épületet felújították/átépítették vagy letelt a 10 év, a tanúsítványt újra kell készíttetni, de természetesen csak akkor, ha arra újra szükség van. Ha már egyszer minősítve lett az ingatlan, egyszerűen korrigálhatók a számítások, így érdemes ugyanazt a mérnököt megbízni a munkával.

Helyszíni szemle és felmérés alapján

Az ingatlanok tanúsítását kötelező helyszíni felmérés alapján végezni, ennek időtartama körülbelül 30 perc - egy óra, mérettől függően.

Meg kell tekintenünk a gépészeti berendezéseket (fűtés, melegvíz ellátás, klímaberendezések), felmérjük az épület pontos méreteit és szerkezeteit (falak, alsó és felső födémek, ablakok). A számításba vett berendezésekről és az épület külső homlokzatairól fényképet kell készítenünk, amelyek bekerülnek a szakvéleménybe is.

 

 Használatbavételi engedélyhez

Új épület építése esetén a használatbavételi engedélyezés / bejelentés kötelező eleme az épület tanúsítása.

Új építésű ingatlan esetén az épület műszaki terveit postai vagy elektronikus úton el kell juttatni a tanúsítóhoz, a számítás ezek alapján készül. A következő dokumentumokra van szükség: alaprajz, metszet rétegrendekkel, épületgépészeti leírás, építészeti leírás, felelős műszaki vezetői nyilatkozat.

Segítünk pályázni!

Állami finanszírozású lakossági korszerűsítési pályázatokhoz minden esetben szükség van energetikai minősítésre. Ha megrendeli a pályázat beadásához szükséges 2 db energetikai tanúsítványt (előtte-utána állapot), díjmentesen segítünk kitölteni a benyújtandó energetikai adatlapot. A pályázati munkák átfutási ideje legalább egy hét, így kérjük, időben érdeklődjön a beadási határidő előtt! Minden pályázat egyedi mérnöki munkarészeket követel meg, így ajánlatot adni csak a támogatűsi kiírás megjelenését követően tudunk (ez általában 30 nappal a beadási határidő előtt van).

Minden jog fenntartva © 2019 www.szeged-tanusitvany.hu